Här är du:Startsidan - Om Ung Kommunikation - Multimodalt berättande
Kalendarium
 
Multimodalt berättande

Multimodalt berättande - en del av Ung Kommunikation

Digitala berättelser är ofta personliga berättelser - det är den som berättar historien i bilder, ljud och musik som står bakom budskapet, oavsett vad detta är. Det kallas också multimodalt berättande, eftersom man berättar på många sätt samtidigt. Berättelserna är korta och man använder stillbilder, filmsekvenser, musik och/eller ljudeffekter tillsammans med sin egen berättarröst. Dessa beståndsdelar förs samman och redigeras till en kort film.

Genom vår historia har berättandet varit centralt för att föra vidare erfarenheter och kunskaper både på ett personligt och samhälleligt plan. Varifrån kommer vi, vilka är vi, vart är vi på väg? Det muntliga berättandet har skett på ställen som vid lägerelden, på torgen, vid nattningen av barnen, vid köksbordet och i klassrummet.

Var tid har sina former för att stödja berättandet och distribuera dem. Från gamla tiders media till nyare medieproduktioner - svartvita och gulnade bilder, smalfilmer, bildplanscher, kartor, bildband, diabilder, tv, videofilmer, dvd, podcast-sändningar - allt kan användas i din digitala berättelse.

Digital storytelling - eller digitalt berättande - har sitt ursprung i San Francisco. Från starten i början av 1990-talet har det nu vuxit till något som kan betraktas som en hel rörelse. I Sverige är det fortfarande ett relativt nytt begrepp, men på stark frammarsch inom flera områden. Utbildningsradions (UR) ”Rum för berättande” är en av de främsta svenska företrädarna för digitalt berättande.

Se digitala berättelser (i samverkan med Delta Garden)

Nätverket You2 - ett nätverk för berättande i sydost

En kreativ miljö för alla – länk till webbartikel

Mitt liv 2.0 – unga berättar om livet på nätet

 

 

Lärarstudenter i Kalmar arbetar med digitala berättelser.

 
Till Linnéuniversitetet Till Blekinge Tekniska Högskola